Заврши првиот дел од Стратешки дијалог Северна Македонија – САД

03 јуни 2022

Во рамките на стратешкиот дијалог досега се одржаа неколку сесии на кои делегациите на Северна Македонија и САД ги отвораа темите од интерес за соработка меѓу двете земји.

По воведните обраќања на шефовите на Делегациите, Бујар Османи и Карен Донфрид, се одржаа и панелите за Регионалните иницијативи, Поврзувањето на граѓаните, Безбедноста и одбраната, како и панелот за Енергетика и животна средина. Соодветно на темите и областите кои ги покриваат панелите, покрај Министерот за надворешни работи, Бујар Османи, со свои излагања и интервенции настапија и министерката за одбрана, Славјанка Петровска, , министерот за економија Крешник Бектеши, како и министерката за култура Бисера Костадиновска – Стојчевска.

 

Во рамките на дијалогот беше направен преглед на состојбите и напредокот на земјата по сите теми, како и улогата и поддршката која САД ја обезбедуваат во сите области од взаемен интерес. Беа усогласени голем број теми, кои по завршувањето на дијалогот ќе станат дел од заедничката декларација меѓу Северна Македонија и САД.

Во вториот дел од дијалогот што следи ќе се одржат панелите за Владеење на право и Добро владеење, Трговија и инвестиции, се очекува биде направен и пресек на билатералната соработка. Соодветно, покрај присутните министри, преку видео конференциска врска ќе се вклучи и Заменичката на Претседателот на Владата задолжена за политики за добро владеење, Славица Грковска.

Стратешкиот дијалог меѓу Северна Македонија и САД претставува надградба на стратешкото партнерство меѓу двете земји и отвора ново поглавје во билатералните односи, како и конкретно врамување и дефинирање на соработката во периодот што следи.

 

 

Вашингтон, 2 јуни, 2022